Frankenjura: van de klimhal naar de rots

Wil je jouw klimniveau van binnen omzetten naar buiten? Laat je dan coachen in de Duitse Frankenjura!

De Duitse Frankenjura behoort met maar liefst 11.000 routes tot een van de grootste klimgebieden van Europa. Door de aangename temperaturen tijdens de zomermaanden en de vele schaduwrijke klimgebiedjes in de mooie uitgestrekte bossen is het dé perfecte klimbestemming. Bovendien is het nog geen 6 uur rijden van Utrecht. Voor iedere klimmer is er genoeg te vinden, zware of lichte overhang, rechte wanden of plaatjes, de Frankenjura heeft het allemaal. Ook staat dit gebied bekend om de heerlijke zelfgemaakte Kuchen en het zelf gebrouwen bier, dus zeg nou zelf, een betere afsluiting van een klimdag bestaat er toch niet!

Omschrijving

Het verblijf is in ‘Die Intensivstation’ in Tüchersfeld waar de rotsen letterlijk in de achtertuin liggen. Die Intensivstation bestaat uit gezellige blokhutjes om te overnachten en een gemeenschappelijke eet- en woonruimte. Ook is hier een extra ruimte voor theorielessen en om de dag te evalueren met elkaar. Vanuit deze centraal gelegen verblijfplaats zal er iedere dag onder leiding van een coach geklommen worden in de vele mooie omliggende klimgebiedjes die de Frankenjura rijk is.

Het doel van de cursus is het verleggen van je persoonlijke grenzen, met de nadruk op het omzetten van het niveau van de klimhal naar buiten. Tijdens de cursus worden tips & tricks besproken die jou gaan helpen om je grenzen te verleggen en om de juiste aanpak te vinden voor het klimmen van moeilijkere routes. Een cursus buiten is natuurlijk niet compleet als er geen aandacht besteed wordt aan het voorklimmen zelf, het zekeren van de voorklimmer, en de laatste inzichten op het gebied van zekerapparaten.

Cursusinhoud

 • techniek: tactiek, techniek en efficiëntie van bewegen
 • fysiek: trainingstips, opwarming en cooling-down
 • mentaal: voorklimstress en inspanning/ontspanning tijdens klimmen

Programma

 • maandag: inklimmen en leren (her-)kennen van de eigen voorkeursstijl en mogelijkheden
 • dinsdag: projectmatig werken in een route (uitwerken, tactiek en aanpak)
 • woensdag: optimaliseren van het eigen klimmen m.b.t. projecten, aandacht voor kansen & uitdagingen op het gebied van persoonlijke ontwikkelingsdoelen in het klimmen

Niveau en ervaring

Zelfstandig kunnen voorklimmen outdoor vanaf 6a.

Aantal deelnemers

Minimaal 3 en maximaal 4.

Prijs

€ 595,00 p.p.

Inbegrepen

 • 3 klimdagen, 4 nachten halfpension en lunchpakket
 • voorklimmaterialen (setjes en touw) en klimgidsjes in bruikleen

Niet inbegrepen

 • reis naar de Frankenjura
 • reiskosten ter plaatse (eigen auto is gewenst want er is nauwelijks openbaar vervoer in de Frankenjura)
 • consumpties
 • bergsport-/reisverzekering

Accommodatie

Eenvoudig accommodatie op basis van tweepersoons blokhut (eigen slaapzak meenemen), gemeenschappelijke leef/eetruimte en douches.

Benodigde materialen

Persoonlijke materialen: klimschoentjes, gordel, magnesiumzakje, zekerapparaat met schroefkarabiner, dagrugzak (inhoud minimaal 25 liter), regenkleding en wandelschoenen.

Data

 • Op aanvraag vanaf 3 personen

We treffen elkaar op zondagmiddag 18:00 uur in Tüchersfeld, afsluiting donderdagochtend na het ontbijt.

Alle cursussen en reizen kunnen vanaf 3 personen ook in andere weken geboekt worden. Neem zeker contact op als je hier een vraag over hebt: mail@lahayeclimbing.com of +31-6-30253296.

Ervaringen van deelnemers:

“Ik heb twee keer deelgenomen aan de cursus Frankenjura en zou zo weer een volgende keer deelnemen!
Het mooie van de cursus die Paul aanbiedt, is dat te stapsgewijze opbouw op elk gewenst klimniveau toegepast kan worden. Ik heb de voorbesprekingen en mogelijkheden om met begeleiding van Paul doelen te stellen als heel prettig ervaren. Deze aanpak maakt het mogelijk concrete en haalbare persoonlijke doelen vast te leggen voor de dagen dat de cursus loopt, en dat heeft tot gevolg dat de cursustijd optimaal benut kan worden. Verder is er altijd ruimte voor aanpassing van het plan, vragen en/of opmerkingen.
Paul heeft een enorme kennis van het gebied, en kan precies die klimgebieden aanbevelen en uitzoeken die geschikt zijn voor de doelen die gesteld zijn. Daarnaast is de Frankenjura natuurlijk een prachtig klimgebied, variërend van grotere en kleinere klimgebieden omgeven door een prachtige bosrijke natuur. De locatie biedt zo veel mogelijkheden dat je er makkelijk langere tijd zou kunnen blijven en/of zeker nog een keer terug zou kunnen gaan (niet alleen om te klimmen maar bijvoorbeeld ook om te wandelen en te fietsen).
Ons verblijf in Intensivstation in Tüchersfeld was super en tot in de puntjes verzorgd, heerlijk gegeten en enorm gastvrij. Eigenaar Willi is zelf ook een enthousiast klimmer en dat maakt het leuk om ervaringen over de omgeving en het klimmen uit te wisselen. De locatie is centraal gelegen en goed te bereiken. Bovendien liggen de rotsen letterlijk in de achtertuin… super gaaf.
Persoonlijk heb ik wat voorklimangst. En zeker met als doel het klimniveau van binnen naar buiten te verleggen, zag ik daarin een obstakel. Echter de persoonlijke begeleiding en stapsgewijze aanpak in de cursus maakte het voor mij mogelijk de eigen grenzen te verleggen zonder dat dit gepaard ging met al te veel (voorklim)stress. Tijdens het klimmen en ook daarbuiten geeft Paul nuttige tips die niet alleen in de cursus toegepast kunnen worden, maar die je als cursist ook in je verdere klimactiviteiten mee kan nemen. Mij heeft de cursus in ieder geval erg geholpen om ook in de toekomst comfortabeler voor te klimmen op de rotsen, ook als het spannend wordt en je maximaal klimt 🙂
Wat ik bovenal het mooiste aan de cursus vond, was dat de sfeer zo positief en ontspannen was. Ontzettend leuk om de passie voor het klimmen met andere net zo gepassioneerde klimmers te delen. Kortom, weer een mooie herinnering gemaakt! S.”

“In een heel relaxte sfeer hebben we aan moeilijke routes kunnen werken. Bijkomend groot voordeel is dat Paul en Isolde de Frankenjura als hun broekzak kennen en daardoor voor alle stijlen en moeilijkheidsgraden een goed gebied weten. O.”

“Prachtige cursus in de Frankenjura. Paul weet voor iedereen de passende route, het juiste niveau te vinden en je te motiveren om je niveau van buiten klimmen te verhogen. Paul zorgt ook voor een uitstekende sfeer en verblijf. Van harte aan te bevelen! H.”

Boek deze activiteit

  ManVrouw

  NeeJa

  NeeJa

  NeeJa

  NeeJa

  NeeJa

  • Voor de eventuele huurprijs worden alleen de klimdagen in rekening gebracht. Na de huurperiode bestaat de mogelijkheid om het nieuwe materiaal over te nemen tegen winkelprijs met aftrek van de betaalde huur.

  • Alle bedragen zijn inclusief btw.

  • De door u hierboven verstrekte gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld en alleen gebruikt worden voor de toezending van de door u gevraagde informatie over uw geboekte reis of cursus. De gegevens zullen in geen geval aan derden verstrekt worden. Voor meer informatie: Privacybeleid van Lahaye Climbing

  • Aanbetaling van 30% van de totale prijs op: IBAN: NL16 TRIO 0390 9067 43 (BIC: TRIONL2U) t.n.v. I.H. Lahaye o.v.v. uw naam, reis of cursus en de begindatum. Gelieve per deelnemer en per reis of cursus één boekingsformulier in te vullen. Indien de boeking binnen 6 weken voor de begindatum plaatsvindt, dient de volledige reissom (100%) overgemaakt te worden

  • Bij het boeken van een workshop of training dient de volledige som (100%) overgemaakt te worden.

  • De boeking is pas definitief als Lahaye Climbing ook de (aan)betaling ontvangen heeft. Na ontvangst van uw (aan)betaling ontvangt u van ons een bevestiging per e-mail.

  Ik verklaar dat ik het bovenstaande boekingsformulier volledig en naar waarheid heb ingevuld en akkoord ben met de Algemene Voorwaarden van Lahaye Climbing. Tevens verklaar ik dat ik in het bezit ben van een geldige bergsportverzekering met dekking van geneeskundige kosten in het buitenland. Ik ben mij bewust van de risico’s van het sportklimmen en accepteer de kans op blessures en ongelukken die deze sport met zich meebrengt.